Autisme

troel-en-autisme

Ik vind het belangrijk om autisme zichtbaar te maken. Ik ben niet lichamelijk gehandicapt, maar ervaar mijn stoornis soms wel als een beperking. Ik help graag anderen om zo de beperkingen kleiner te maken.

Wat is autisme?

Autisme is een stoornis die aangeboren is. Vergeet alle verhalen over vaccinaties dus heel snel! Er zijn verschillende varianten van deze stoornis die tegenwoordig weer allemaal onder dezelfde noemer vallen, maar vroeger een aparte benaming kregen, zoals PDD-NOS, Asperger of klassiek autisme. Iemand met deze stoornis verwerkt informatie op een andere manier dan een persoon zonder deze stoornis. Alle prikkels en informatie die binnen komt, worden verwerkt, waar iemand zonder autisme vaak hoofd- en bijzaken kan onderscheiden en daardoor sommige zaken niet hoeft te verwerken. Uiteraard is deze omschrijving alles behalve volledig!

Niet het autisme moet leidend zijn

Ik krijg daar hulp voor en met die hulp kan ik prima functioneren. Ik probeer mijn beperking en mijn talenten op een positieve manier in te zetten en hoop dat mensen met autisme niet meer allemaal bij elkaar in een hokje gestopt worden. Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid en karakter en daarnaast wel of geen autistische stoornis, de persoonlijkheid en het karakter moeten leidend zijn, niet de stoornis. Mijn uitgangspunt is dat iedereen in het hokje “mens” hoort, met al hun mogelijkheden en onmogelijkheden. Overigens heeft elke persoon met autisme ook nog weer zijn eigen zaken waar hij of zij tegen aanloopt én zijn of haar eigen talenten. Geloof me, niet iedere autist kan piano spelen (ik kom niet verder dan ‘Heb je ‘t al gezien?’ met twee handen).

Het wiel opnieuw uitvinden

Door de jaren heen ben ik zelf, of als moeder van, tegen allerlei zaken aangelopen. Door die ervaring in te zetten kan ik andere mensen helpen en dat doe ik dan ook graag. Natuurlijk kunnen mijn tips niet één op één overgenomen worden. Iedereen is anders en bij iedereen werken andere dingen. Maar een tip kan een duwtje zijn in de goede richting en helpen. En zo’n klein duwtje kan al een heel grote oplossing zijn. Dus waarom zouden we het wiel dan opnieuw gaan uitvinden als we onze ervaringen kunnen delen?

Autisme in de media

Er zijn veel films, series en documentaires op televisie over mensen met autisme of waar je op zijn minst dat vermoeden bij kunt hebben. Het perfecte voorbeeld is Rainman (aff.), maar dat is inmiddels al een oudje. Ook de documentaire over Kees is alweer vijf jaar oud. (Het gaat met Kees tegenwoordig een stuk beter!) Leuk om te kijken, met voor mij in ieder geval wel herkenbare stukken: The Good Doctor (Aff.), Atypical en Life, animated (aff.).

Meer over autisme

Al diverse malen heb ik in mijn blog geschreven over autisme en waar ik tegenaan liep, waar mijn kinderen tegenaan lopen of wat mij opviel. Een aanrader dus om eens verder te lezen! Lees bijvoorbeeld over waarom autisme soms best grappig kan zijn (ja, dat kan echt!). Elk jaar opnieuw is er een autismeweek en ook dan schrijf ik vaak over autisme. Ook schreef ik al eens over een lezing die ik samen hield met iemand.