Zoeken
Zoeken Menu

Tik-tak, houd je nou eens stil!

Troel

Ik schreef pas al dat ik qua overprikkeling niet helemaal alles onder controle heb. Veel mensen kunnen zich er alleen niet echt iets bij voorstellen. Tja, dat kan en geloof me, ik zou willen dat ik dat ook niet kon. Hoe krijg je dat dan voor elkaar, nou ja, heel simpel, probeer het eens uit te leggen.

Geluiden

Ken je dat liedje van Heart? Ze zingen zo mooi “I hear the ticking of the clock” en inderdaad, zoals ze het zingen is het mooi, maar er is bijna geen enkele klok te vinden die geen geluid maakt. Zelfs digitale klokken hoor ik zoemen. Hoor jij ook een klok tikken? Tik-tak-tik-tak-tik-tak. De hele dag door. TIK-TAK-TIK-TAK. De televisie die op stand-by staat? Zet hem liever helemaal uit, niet vanwege de stroom, alhoewel dat ook mooi meegenomen is, maar ook vanwege het brommende geluid dat de tv maakt. De koelkast, de vriezer, de verwarmingsplaten, allemaal maakt het geluid. Neem daar een deur bij die iemand niet goed achter zich dicht gedaan heeft en er staat vervolgens ook een deur te klapperen. TIK-TAK-TIK-TAK.

Filteren

Gelukkig kun je geluiden vaak redelijk filteren. In het openbaar vervoer zie je me nauwelijks. Als je me er ziet, heb ik een grote koptelefoon op, om te voorkomen dat ik alle gesprekken van alle mensen in de bus kan horen. Maar als ik ‘s avond in bed kruip, ga je niet met een koptelefoon op liggen of met oordopjes. TIK-TAK-TIK-TAK. Als er iets is met de jongens, wil je dat namelijk wel horen. Als gevolg daarvan hoor je dus ook de achterbuurvrouw die soms zelf om twee uur ‘s nachts een huisdier staat te roepen (geen idee wie het is of welk huisdier het is, maar het is elke dag en ik denk niet dat ze doorheeft dat het geluid heel ver draagt 😛 ), de buurman die om twaalf uur ‘s nachts bedenkt dat hij voor half acht de vuilcontainer aan straat moet zetten, de wind die vrij spel heeft op sommige plekken er daardoor zaken laat klapperen of weg laat waaien, maar ook geluiden die je niet thuis kan brengen waardoor je gaat kijken of er toch niet een inbreker aan de deur staat te rammelen. Hoofd onder je kussen en proberen te slapen. TIK-TAK-TIK-TAK. 

TIK-TAK

Hoe graag je ook wilt, stilte is geen optie. Het zal nooit helemaal stil zijn. Zelfs niet als het raam dicht is, het ventilatiekanaal dicht is, de verwarming uit staat, de deuren niet klapperen, de klokken niet aan staan. Een geluidsdichte kamer bouwen is zelfs geen optie, want dan schijn je je eigen bloed te horen stromen. Ik hoop eigenlijk voor je dat je nog steeds niet begrijpt hoe het voelt. TIK-TAK-TIK-TAK. Gelukkig zijn er beter mogelijkheden dan tekst om iemand te laten ervaren hoe het voelt.

Weglopen

Wellicht is het nu duidelijker waarom ik soms ineens ergens wegloop, misschien wel met de tranen in mijn ogen. Vooral in grote groepen heb ik veel last, ondanks dat ik al probeer rekening te houden met het vele geluid. Zorgen dat je zover mogelijk aan de buitenkant zit, noem maar op.

 

Auteur:

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.