Zoeken
Zoeken Menu

Mieren: milieuvriendelijke oplossing?

Na een heerlijke nacht kom je ‘s ochtends de keuken binnen lopen en het eerste wat je ziet is een mier op het aanrecht. Je maakt hem dood (ja echt, ik ben niet zo heel erg diervriendelijk als het om sommige dieren gaat) en dan zie je er nog één en nog één en nog één. Je ziet al vrij snel waar ze vandaan komen en bedenkt “tja, die nieuwe extra geïsoleerde achterdeur sluit dus niet perfect af. Om vervolgens te bedenken “hoe kom ik hier van af”.

Mieren

Mieren komen nooit alleen. Ze leven namelijk in een grote groep, die we ook wel kolonie noemen. Ze kunnen zich aanpassen aan zeer verschillende leefomgevingen en waar ze voorkomen zijn mieren de dominante levensvorm op de bodem. Ze zijn bijna overal ter wereld te vinden en zijn daarom één van de meest succesvolle diergroepen. Ze bouwen nesten in de bodem, holle bomen of bijvoorbeeld in spleten tussen rotsen. Al vrij vroeg zag ik in mijn achtertuin de mieren weer op gang komen. Ik heb niet echt last van mieren, zolang ze buiten blijven en ze niet op mij gaan kruipen als ik bezig ben in de achtertuin (al dan niet druk of zittend in een stoel in het zonnetje met een boek). Zodra ze dat wel gaan doen, staat dat gelijk aan een oorlogsverklaring. Alleen, hoe krijg je mieren fatsoenlijk weg.

mieren

Lavendel

Mieren zouden niet houden van de geur van lavendel, dus zorg ervoor dat dat waar ze niet mogen komen, naar lavendel ruikt. Grappig, mijn halve tuin staat vol lavendel, maar dat is dus juist waar ze WEL mogen komen 😉 Goudsbloemen, afrikaantjes, bieslook of boerenwormkruid schijnt ook te helpen. Maar dat zijn nou niet echt dingen die ik bij mijn achterdeur ga planten natuurlijk.

Kruiden

Nootmuskaat, kaneel, allerlei kruiden en specerijen zouden ook werken, omdat mieren niet van de nare luchtjes houden. Kruidnagels en knoflookbolletjes zie ik nog niet snel liggen bij de deur, maar gemalen peper zou best eens effectief kunnen zijn en is natuurlijk relatief onschuldig (en vind ik persoonlijk ook wat minder erg om te gebruiken voor zo’n doeleinde.

Water

Kokend water hoor je ook vrij vaak. Maar mensen, kokend water? Dat is echt best uhm, dieronvriendelijk! Ik heb ook wel eens ongewenste gasten in huis of voor de deur staan, daar gooi ik toch ook geen kokend water overheen? True enough is dat kruiden en lavendel daarvoor ook niet helpen 😛 Het is misschien biologisch wel verantwoord en je zou het milieuvriendelijk kunnen noemen omdat er geen rare stofjes in het milieu vrijkomen, maar hoe kun je iets milieuvriendelijk noemen als je op die manier de mieren (ook onderdeel van het milieu) doodmaakt?

Bakingsoda

Mijn o zo fijne pot bakingsoda zou ook kunnen helpen. Basterdsuiker, bakpoeder, allemaal zaken waar mieren dus echt gewoon aan doodgaan om het ze uit elkaar knallen. Net zoals met water is dit voor mij dus echt gewoon een heel erg no-go.

Wat dan wel?

Voorkomen is beter dan genezen. De komende tijd zal ik dus beter opletten hoe het hier binnen is qua schoonheid. Geen lekkende ijsjes meer binnen, die kunnen prima buiten opgegeten worden en ook de bekertjes van het drinken meteen omspoelen of meteen in de vaatwasser en die maar meteen aan doen (in plaats van één keer in de twee dagen). Vruchtenhagel, chocoladehagelslag, vlokken en dergelijke meteen opzuigen en niet wachten tot het einde van de dag. Voor mij was het reden om de hele boel grondig schoon te maken en meteen te kijken wat ik nog allemaal in huis had aan anti-mier. Behalve een mierenlokdoosje wat al twee jaar geleden gebruikt had moeten zijn kwam ik nog wat biologisch mierenpoeder tegen. Het voordeel van poeder is dat het aan de pootjes gaat zitten van de mier en dat ze daardoor gedesoriënteerd raken. Nu maar hopen dat het gaat werken 🙂

Auteur:

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl.
Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.

3 Reacties

  1. Aawh kokend water.. Nee, dat vind ik ook niet zo’n prettig idee.
    Leuke blog heb je trouwens!

  2. Succes met de mieren uit je huis te houden.
    Kokend water is wel heel middeleeuws!

Het is niet mogelijk te reageren.