Zoeken
Zoeken Menu

Een beetje plastic hier, een beetje plastic daar

plastic

Door de week heen verzamel ik aardig wat plastic. Dat kun je in Haaksbergen al jaar en dag apart inzamelen, maar eigenlijk doe ik dat nooit, want a) ik ben lui en b) ik moet zo’n zak met plastic dan meenemen en in een te klein gat in zo’n container gaan proppen. Maar elke keer als ik dan weer kijk naar hoe snel mijn grijsbak zich vult met al dat plastic afval, dan denk ik toch “zucht, misschien toch maar eens weer gaan scheiden.”

Drankverpakkingen en blik

Het scheiden van plastic wordt ook eigenlijk steeds makkelijker, zeker nu er ook andere containers zijn, waar je niet zo heel erg in hoeft te proppen. Daarnaast worden blik en drankverpakkingen (en dan niet zware drank, maar melkpakken, sappakken en dergelijke) ook samen met het plastic ingezameld. Kijk en dan begint het echt te lonen om één en ander apart te houden. Want als ik kijk naar de hoeveelheid melk en karnemelk die hier in een week leeg gedronken wordt, dan kan je daar een behoorlijke plastic zak mee vullen. Heel veel blik gebruiken we niet, behalve af en toe een blikje van soep, knakworstjes of tomatenpuree.

Plastic

Ondanks dat ik toch maar weer een keer mijn best wil doen, betekent dat niet dat ik al het plastic ga bannen uit mijn leven. Even een klein overzicht van wat er allemaal aan plastic het huis binnenkomt:

  • Vleeswaren zitten in een plastic verpakking;
  • Kaas zit in een plastic verpakking (en ja, duurdere kaas kopen kan, dan kan ik het in een bijenwasvelletje laten verpakken, maar ik koop geen duurdere kaas als ik van deze goedkope, goed eetbare kaas, vier blokken kan kopen voor hetzelfde geld);
  • Smeerkaas zit in een plastic verpakking;
  • Smeerworst zit in een plastic verpakking;
  • Fruit zit heel vaak in een plastic verpakking, behalve daar waar ik zelf kan kiezen voor een papieren zak;
  • Brood zit in een plastic zak.

Ja en ook in het geval van brood kun je ervoor kiezen om brood bij een bakker te halen en het in een broodzak op te slaan, maar dat is hier geen optie. Niet alleen vanwege het duurdere (maar ook veel lekkerder) brood, maar ook vanwege notenveiligheid.

plastic

Hoe dan ook: ik heb weer een extra zak hangen voor het plastic, blik en drankverpakkingsafval. Alles wat minder in de grijsbak gaat, kost de gemeente minder geld. IJdele hoop dat ik dat ooit terug zal zien in mijn portemonnee, maar alle beetjes helpen om wellicht andere kosten omlaag te brengen.

 

Auteur:

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.