Zoeken
Zoeken Menu

Ja, maar ben ik dan ook Charlie?

Charlie

Iedereen is in rep en roer. Onze vrijheid van meningsuiting is aangetast. Onze. Voor mijn gevoel gaat het alleen niet om mijn vrijheid van meningsuiting, maar om de vrijheid van de mensen die zijn omgekomen in Parijs. Ze zijn monddood gemaakt. Ik kan hier nog mijn mening uiten. Ben ik dan wel Charlie?

Zwart

Met witte letters. Zwarte cartoons in de kranten. Televisiezenders gaan op zwart. Bij elkaar opgeteld is het minutenlang stil. Maar het verschil gaat het niet maken. Echt niet. Het is geen Facebookactie: “bij elke 1000 minuten stilte staat er weer iemand op uit de dood”. Echt niet. En nee, ik verander mijn foto niet. Ik ben geen zwarte achtergrond met witte letters erop. Ik leef ook mee met nabestaanden zonder dat ik dat specifiek benoem.

Charlie

Charlie

Tja, ben ik een Charlie? Is iedereen een Charlie? Of alleen mensen die in de journalistiek werken. Of ben je eigenlijk enkel een Charlie als je monddood gemaakt bent?

En nu?

Er zijn een heleboel dingen die ik wil zeggen, maar soms heb zelfs ik geen woorden voor wat ik wil zeggen. Het is niet eens dat ik bang ben dat mijn woorden verkeerd opgevat worden, maar het is meer dat ik niet precies in woorden duidelijk kan maken hoe ik me voel. Ik ga het dus niet eens proberen. Morgen weer een dag. Vandaag? Vandaag is morgen gelukkig gisteren.

Auteur:

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.