Zoeken
Zoeken Menu

Tegel, tegel aan de wand, welke is het mooiste van het land?

Afgelopen november ging ik naar de woningbouwvereniging omdat er schimmel in de stortbak zit van het toilet beneden. Vraag me niet hoe het kan, maar het kan 😉 De opzichter kwam langs en vertelde me dat het totaal geen kwaad kan, de vieze zwarte, niet schoon te krijgen randen in het toilet waar het water blijft staan, konden ook geen kwaad. Het zag er niet lekker uit, maar dat was wel op te lossen. Alleen, niet op korte termijn.

30 Jaar oud

Tja, niet op korte termijn, maar wanneer dan? Het antwoord volgde gelukkig vrij snel. In 2014 staan de huizen in deze straat er 30 jaar, waardoor de badkamer en het toilet sowieso compleet vervangen zouden moeten worden. Of ik dus kon wachten totdat er groot onderhoud gepleegd werd. Ja hoor, dat kan wel. Als ik in januari aan de bel zou trekken konden er dan afspraken gemaakt worden over wat, wanneer en hoe.

Aannemer

Zo stond er afgelopen donderdag een aannemer bij mij in huis. Met goed nieuws en wat minder goed nieuws. Het goede nieuws was dat een aantal dingen die ik graag wilde, al standaard zou gebeuren. Zo raak ik mijn touwtrek-lampkoordje kwijt en krijg ik gewoon een lampknop, wordt de badkamer tot bovenaan betegeld en krijg ik ook een stopcontact in de badkamer. Wat minder mooi was dat de aannemer bepaalde zaken eigenlijk niet wilde doen. Daar moeten we het dus nog maar eens even over hebben. Want ondanks dat ik de vloer in het toilet erg mooi vind (ik heb er zeil liggen), ligt dat er enkel omdat de tegelvloer eronder gewoon echt niet meer kan. Maar een tegelvloer is beter schoon te houden dan een stukje zeil, dus ik heb liever dat dat wel aangepakt wordt!

Tegeltjes

Maar dat is nog niet eens het grootste probleem. Voor het betegelen van badkamer en toilet zul je tegeltjes moeten uitzoeken. In Hengelo heb ik dat mogen doen voor een keuken, er was keuze uit zeg, drie tegeltjes, wit, iets anders wit en nog iets anders wit. Allemaal in het formaat 15 bij 15 centimeter. Gelukkig is dat tegenwoordig allemaal wat beter geregeld. De formaten zijn afwisselend en ook andere kleuren waren mogelijk. Overigens werd er bij de zwarte tegels wel gezegd dat de woningbouwvereniging dat liever niet wilde (frappant, want als het technisch in orde is, mag het volgens de regels van Domijn). Ik kon gelukkig zonder schroom aangeven dat ik met de hoeveelheid kalk in het water van Haaksbergen, nooit voor zwarte tegels zou kiezen. Maar welke kleur dan wel?

Bruintinten

Aangezien er minder keuze was in vloertegels dan wandtegels, besloot ik daar eerst maar eens naar te kijken. Er waren twee kleuren die ik mooi vond, een donkere, antracietkleurige tegel en een bruinige met een spikkeltje. Vanwege de kleuren die ik heb in de badkamer, maar ook in het halletje naast het toilet, ging mijn voorkeur uit naar de bruinige met een spikkeltje. De gladdere variant van de tegels komt in het toilet te liggen (let wel, de aannemer was niet bij het uitzoeken) en de stroeve variant in de badkamer. De tegeltjes stonden prachtig bij een gebroken witte muurtegel, lekker groot, weinig voegen. Alleen: het sanitair dat geplaatst wordt, is echt wit wit. En dat staat NIET mooi bij een gebroken witte muurtegel. Op zoek naar een witte tegel dus. Wit glans, wit mat, wit met een werkje, wit groot, wit klein, wit gigantisch. De keuze was reuze.

Resultaat

tegelUiteindelijk heb ik gekozen voor een matte variant van een witte tegel. Ik ben sowieso niet zo glanzend, ik hoef mezelf niet in de tegels te zien als ik aan het douchen ben 😛 Ook het schoonmaken is makkelijker bij matte tegels. De keuze voor mat betekende al dat er heel wat formaten afvielen. Uiteindelijk komt er een tegel van 15 bij 30 centimeter bij mijn 15 bij 15 centimeter vloertegels. Zodat er in ieder geval iets aan de formaten hetzelfde is. En het uiteindelijke resultaat? Tja, dat moet nog wachten, maar voor augustus moeten de werkzaamheden afgerond zijn. Dus nog even tegen de schimmel aankijken!

 

Nakomend bericht: eind maart zal de boel al klaar zijn!

Auteur:

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl.
Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.