Taaltip: Op zoek of opzoek?

Taaltip: Op zoek of opzoek?

Ben je nu op zoek naar iets, of ben je opzoek naar iets. Het is een fout die makkelijk gemaakt wordt en dat komt omdat er twee werkwoorden zijn die door elkaar gebruikt worden. Of eigenlijk, een werkwoord en een werkwoordcombinatie. Het gaat in dit geval om het werkwoord ‘opzoeken‘ en de combinatie ‘op zoek zijn naar‘ (een combinatie met het werkwoord zoeken).

(meer…)
Werkwoordspelling, altijd makkelijk met dit schema!

Werkwoordspelling, altijd makkelijk met dit schema!

Ik kan me nog goed herinneren hoe de werkwoordspelling vroeger bij ons in de klas in ons als leerlingen gestampt werd. We hadden het boekje ‘Raak’ en twee keer in de week moesten we daar een hele bladzijde van maken. Ja, thuis, want huiswerk in groep 8 was normaal. (Naast Raak moesten we ook twee keer in de week een bladzijde maken uit het ‘Ontleden’ boek en op vrijdag was er ‘Begrijpend lezen’. Ugh.) Dus alles over d’s en t’s kan ik dromen.

(meer…)
Taaltip: accenten

Taaltip: accenten

In het Nederlands gebruiken we niet heel veel accenten, maar soms komen ze langs omdat we woorden uit het Duits of Frans gebruiken of gewoonweg lenen. In deze blog een overzichtje van deze tekens, hoe je ze gebruikt en hoe ze heten.

(meer…)
Taaltip: hoofdletters

Taaltip: hoofdletters

De meest simpele reden als het gaat om hoofdletters is wel dat je aan het begin van een zin een hoofdletter schrijft. Dat hebben veel softwarebouwers opgepakt. Probeer maar eens een regel te typen in een berichtenapp op je telefoon op of de computer in een tekstverwerkingsprogramma: het eerste woord krijgt toch echt een hoofdletter. Maar er zijn natuurlijk veel meer regels dan dat. Dus: HOOFDLETTERS (en ja, dat is dus fout zo.)

(meer…)
WhatsApp chat