Er zijn altijd wel momenten waarvan je op voorhand al weet dat je ze nooit meer meemaakt. Toch zijn dat ook vaak de momenten waarvan je denkt ‘ik zou zo graag nog een keer…’. Ik zou al die momenten in mijn leven niet eens meer op kunnen noemen. Of nou ja, niet zonder hard na te moeten denken.

Best raar eigenlijk, want misschien hebben ze dan toch minder indruk gemaakt dan je zou verwachten? Na niet heel lang nadenken komen dan ineens een heleboel herinneringen naar boven. Een aantal van die herinneringen, in willekeurige volgorde. Allemaal zou ik ze (grotendeels) nog wel een keer willen meemaken.

Ik ben bevoorrecht opgevoed door mijn ouders. Ik weet niet beter dan dat we elke zomer op vakantie gingen en tot vervelens toe kerken moest bekijken. Ik wil niet eens nadenken over hoeveel gebrandschilderde glas-in-loodramen ik in mijn leven gezien heb. Dankzij die vakanties (waar mijn ouders voor mijn gevoel ook knetterhard voor werkten) heb ik al heel wat dingen meegemaakt die ik waarschijnlijk nooit meer mee zal maken.

Quatorze Juillet in Avignon

Eigenlijk was het niet eens alleen de nationale feestdag van Frankrijk die spectaculair was. Onze hele vakantie zo ver in het zuiden van Frankrijk was prachtig. Ik weet nog dat ook onze buren ook in Avignon waren (ja, mijn bapao-en-oliebollenbuurvrouw en -buurman). Het was een ontzettend droge zomer dus voordat we ‘s avonds konden genieten van het vuurwerk werden de bomen op de camping goed vochtig gemaakt (en misschien ook de tenten en dergelijke wel, maar dat kan ik me niet herinneren). Vanaf de brug bij Avignon werden ook nog iets van kanonkogels afgeschoten. Het was nog in de tijd van fotorolletjes en plakboeken en ik weet niet of mijn ouders dat betreffende plakboek nog hebben (volgens mij was het een paarse), maar daar staan mooie foto’s in van het vuurwerk.

Een weekje Parijs

Voor mijn gevoel was het de zomervakantie voordat ik naar de middelbare school ging (en misschien ook wel het eerste jaar met de caravan!). We stonden op een camping ten zuidoosten van Parijs en ik kreeg de keuze: of één dag naar Euro Disney of een week lang elke dag met de trein naar Parijs. Wellicht heb ik daar de keuze gemaakt om geen cultuurbarbaar te zijn: ik koos voor een week Parijs. De Eiffeltoren, de Notre-Dame, de Champs-Élysées, de Arc de Triomphe en de Grande Arche de la Défence. Volgens mij zijn we zelfs naar het Louvre geweest en heb ik daar een glimp opgevangen van de Mona Lisa (en anders is dat een andere keer in Parijs geweest). In dezelfde vakantie heb ik trouwens in de Seine gezwommen vlakbij de camping en dat ga ik zeker niet meer doen, want ik gebruik nu tenminste mijn hersens 😉

Goedkope drank

Op vakantie in Frankrijk (ja, echt, daar ben ik heel veel geweest en ga ik nog steeds graag naar toe) besloten we een tochtje te maken richting Andorra en Spanje. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet heel veel meer weet van het tripje (zet mij in een auto en ik slaap), maar gelukkig werd ik op tijd wakker gemaakt om te kunnen genieten van mijn eerste echte dwergstaatje (Luxemburg tel ik niet mee als dwergstaatje). Wat me nog het meeste bijstaat is dat we vanuit Andorra richting Spanje bij de grens gecontroleerd werden. Blijkbaar wordt daar erg veel drank gesmokkeld (niet door ons trouwens). Het grootste gedeelte van Spanje heb ik gemist, maar ik ben er dankzij die controle nog wel even wakker geweest (telt dus wel!).

Nice en Monaco

Toen ik wat ouder werd en niet meer standaard met mijn ouders op vakantie wilde (ja, ook ik heb die fase gehad), besloten mijn ouders eerder op vakantie te gaan en vloog ik achter ze aan. Ik kan me nog goed herinneren dat ik bij het landen in Nice het gevoel had dat het vliegtuig de zee in zou vliegen, maar gelukkig ging het allemaal goed. Diezelfde vakantie gingen we een dag naar Monaco (dwergstaatje nummer 2). We stapten op de trein en kwamen dan ook per trein aan. Ongelooflijk dat een treinstation volledig opgetrokken is uit marmer, maar geloof me, in Monaco kan het. Erg leuk was vooral dat de startplekken van de Formule 1 nog op de weg stonden. Minder leuk was dat mijn vader toen we over wilden steken op pole position gebeld werd. Verkeerd gebonden. Daarna was het zo druk dat veilig oversteken daar er niet meer in zat.

Londen

Toen ik klaar was met mijn eindexamen ging ik met mijn moeder een midweekje naar Londen. Een bijzondere reis, want tijdens de reis werden de examenuitslagen bekend gemaakt. Dat was niet echt zo gepland, maar door de extra examenperiode die gehouden werd vanwege de vuurwerkramp in Enschede waren de cijfers allemaal wat eerder bekend. Ik werd dus in Londen opgebeld door mijn vader die naar school was gegaan om mijn cijferlijst op te halen. Ik was geslaagd! Met mijn moeder ben ik vooral dingen gaan bekijken waar ik niet aan toe was gekomen tijdens de werkweek in havo 4, maar waar ik wel graag naar toe wilde. Inclusief (geloof me, deze zie je niet aankomen!) een kerk. Of nou ja, een kathedraal. Als ultieme Mary Poppins liefhebber moest ik natuurlijk naar St. Paul’s Cathedral.

Nog meer!

Het meest leuke vind ik eigenlijk nog wel dat tijdens het typen, ik meer en meer terugdenk aan de dingen die ik allemaal meegedaan heb. Het pistool op tafel tijdens een vakantie, mijn remi-reis naar Rome waar ik mijn been brak, onze vakantie in Arcen waar we volledig weg regenden en we een egel in de vouwwagen hadden (laatste jaar van de vouwwagen 😉 ). Maar dat zijn nou weer net van die dingen die je liever niet nog een keer meemaakt.