Autisme in Disneyland Parijs: doen of niet? Ik zeg doen!

doorFrédérique van Egmond

Autisme in Disneyland Parijs: doen of niet? Ik zeg doen!

Met één grote en twee kleine autisten in huis, merk je dat er door de jaren heen veel verschil ontstaat in hoe je omgaat met je handicap. Of beperking, of hoe je het maar wilt noemen (maar daar gaat het nu even niet over). Als het om de jongens gaat, kan ik soms dingen doen die ik niet voor mogelijk had gehouden. Neem nou bijvoorbeeld een tripje Disneyland Parijs. Ik had nooit verwacht dat ik dat zou kunnen! En heel eerlijk, ik dacht ook niet dat de jongens dat zouden kunnen…

Handicap

Het grote voordeel van het buitenland (Duitsland, Frankrijk en misschien ook wel meer landen) is dat er echt heel veel beter omgegaan wordt met handicaps. Waar je in Nederland als gehandicapte een beetje korting krijgt (en vaak alleen als je in een rolstoel zit), kun je in Frankrijk als autist gratis het Louvre in en ook nog eens je begeleider gratis meenemen. Zo ook bij Disneyland Parijs. Met een doktersverklaring mag je gratis een begeleider meenemen het park in. En ja, autisme valt daar dus ook onder (en wordt zelfs specifiek aangegeven)! Een supertip dus voor iedereen die nog dit jaar op vakantie gaat 😉 Naast de begeleider mag je ook gebruikmaken van een prioritycard. Een groene kaart waarop is aangetekend welke handicap je hebt (zodat het voor de bediener van de attractie te zien is of jij daadwerkelijk in de attractie kan met jouw handicap) en hoeveel begeleiders je mee mag in de attractie op je prioritycard. En inderdaad, met een prioritycard krijg je voorrang. Je mag dus gebruik maken van de ingang voor gehandicapten.

Heeeeeel veeeeeel gehandicapten

Nou lopen er in Disneyland Parijs heeeeel veeeeel gehandicapten rond. Van een groot aantal is te zien dat ze gehandicapt zijn: ze gebruiken hulpmiddelen (en dan ga ik voor het gemak ervan uit dat iemand niet in een rolstoel gaat zitten als dat niet nodig is) of het is te zien aan uiterlijke kenmerken. Toch is er ook een groot gedeelte mensen waar je het echt gewoon niet aan ziet. Een kenner zal dan nog één en ander herkennen in het gedrag, een leek zal zeer waarschijnlijk denken “die moet maar eens gewoon doen”. Aan het begin van de dag schaarde ik mijn eigen kinderen nog een beetje onder de “mensen waar je het echt gewoon niet aan ziet”.

Opgelaten

Als je met een niet zichtbare handicap in een rij gaat staan voor gehandicapten, kun je je best opgelaten voelen. Tenslotte ziet niemand dat er wat aan de hand is en ja, men wijst en kijkt echt gewoon wel. Zeker als het gaat om mensen die al een half uur in de rij staan terwijl jij meteen toegelaten wordt tot de attractie. Terecht? Ik vond het altijd best wel terecht om me een beetje opgelaten te voelen. Ik gaf op voorhand ook al bij wat vrienden aan: “nu eens even misbruik te maken van de situatie”. Dat ik aan het einde van een dag Disneyland daar heel anders over zou denken, had ik zelf zeker niet verwacht.

Ja, we zijn echt gehandicapt

Waar de eerste twee attracties nog zonder moeite gingen, werd het park om ons heen vrij snel drukker. Toen we naar een andere attractie gingen, moesten we wat langer wachten. Op zich geen probleem, maar op dat moment zag ik wel dat dat meer moeite kostte dan ik verwacht had. Ik zag mijn stoere knul in zichzelf gekeerd raken, in een hokje gaan zitten met zijn handen op zijn oren, totdat hij van mij op zijn telefoon mocht, waarna hij in “zijn potje” vluchtte. Weg uit de situatie die hem te druk was en hij niet kon handelen, zijn rust pakken, zodat hij er daarna weer tegenaan kon. En dat kon hij, want hij versloeg mij genadeloos in het potje laserquesten met Buzz Lightyear waarvoor we in de rij hadden gestaan. Na nog wat omzwervingen kwamen we uit bij de attractie “It’s a small world”. Een attractie die ik in eerste instantie niet eens genoemd had tegen de jongens, want daar waren ze in mijn ogen toch echt veel te oud voor. Hoe verkeerd kun je het hebben als moeder!

Rust

Want deze ene veel te kinderachtige attractie, zorgde ervoor, met constant hetzelfde muziekje (wat voor mijn gevoel veeeeel te hard stond) en enkel andere teksten, dat mijn jongens weer tot rust kwamen. Toen we bijna aan het einde kwamen van de attractie, werd er zelfs gezegd “wat zou ik graag blijven zitten”. Helaas was dat bij deze attractie geen mogelijkheid, maar wat een verschil toen de jongens daar uit kwamen. Door dit boottochtje hebben we ons bezoek nog wat kunnen rekken. Uiteindelijk was de koek rond 16.00 uur toch echt op. We besloten te gaan toen het voor beide jongens nog leuk was.

Disneyland Parijs Donald

Tips voor Disneyland Parijs

Met twee heel verschillende kinderen hadden wij ook echt behoefte aan twee begeleiders. We zijn dus in het park opgesplitst om voor beide kinderen het beste uit de dag te halen. Waar de jongste met name gericht was op het ontmoeten van Mickey en Donald (en daar nog steeds uren over kan vertellen), was de oudste toch echt meer van de achtbanen. Over de kop was voor hem geen optie, ook al wilde hij dat eigenlijk wel. Waarschijnlijk was de drukte hem toch al genoeg en was dat net iets teveel van het goede. Een paar tips:
-Bij sommige attracties kan het sneller zijn om de gewone ingang te nemen in plaats van de gehandicapten ingang. Per keer kunnen er veel minder gehandicapten mee en veel meer gewone mensen.
-Boek je kaartjes vooraf! Je hoeft enkel kaartjes te kopen voor de personen met een handicap. Zorg dat je op tijd bij het park bent. Vanaf 9.30 uur kun je terecht bij de gehandicaptendesk voor de gratis toegang voor de begeleiders. Kaartjes hoeven niet geprint te worden, die kunnen ter plekke geprint worden of afgelezen worden vanaf de telefoon.
-Kies als het enigszins kan voor Parking+. Je staat dan echt een stuk dichterbij en als je eigenlijk net te laat weggaat, is de terugweg naar de auto niet zo heel lang (je bent zeker 10 minuten flink aan het stappen voordat je in het park bent vanaf de Parking+ alleen al).
-Ga je één dag? Kies dan voor één park! Heb je de luxe meer dagen te gaan, boek dan rustig een hotel, zodat je ook terug kan naar je kamer om rust te pakken. Je kunt dan de ene dag naar Disneyland gaan en de andere dag naar het Studio park.
-Neem vooraf een kijkje op de speciale kaart, zodat je ziet wat wel en niet handig is!

Over de auteur

Frédérique van Egmond administrator

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.

Geef een reactie

negen + 18 =