De aftakeling is begonnen

doorFrédérique van Egmond

De aftakeling is begonnen

En dan ben je ineens weer een jaar ouder. Onzin eigenlijk, want je wordt niet ineens een jaar ouder. Dat gaat per dag, per uur, per seconde, noem maar op. Zeker niet ineens. Maar met het ouder worden gebeuren er wel dingen met je waar je niet altijd even vrolijk van wordt. Aftakeling noemt men dat ook wel eens.

Er is zo’n ongeschreven regel dat je een vrouw nooit mag vragen hoe oud ze is. Ik vind het nogal onzinnig, want wat maakt het nou eigenlijk uit hoe oud iemand is. Zeker op of rond je verjaardag vind ik dat een heel normale vraag. Hoe oud ben je nu geworden? Ik ben zesendertig jaar oud geworden. Wel grappig, want dat is precies twee keer achttien, dus ik kan nu ook zeggen dat ik achttien ben (en dan heel zachtjes erachteraan maal twee). Of met achttien jaar ervaring.

Aftakeling

Als er steeds vaker dingen zijn die niet helemaal gaan zoals ze moeten horen. Je steeds meer last krijgt van kwaaltjes her en der. Je hoort niet alles meer zo heel erg goed en je moet nieuwe glazen in je bril omdat je het allemaal niet zo heel erg goed meer ziet. Het is duidelijk: je bent oud aan ‘t worden.

Grijze haren

Misschien zijn er wel mensen die eerbied hebben voor mijn grijze haren, maar mijn kinderen hebben dat (nog) niet. Ergens ook wel logisch, want zo veel heb ik er gelukkig niet en de grijze haren die ik heb, tja, die heb ik een beetje verstopt. Met wat highlights in mijn haar valt het helemaal niet op dat er her en der een grijze haar zit. Mocht het wel opvallen, houd het rustig voor je, ik hoef het niet te weten.

Wijsheid

Ja, wijsheid komt met de jaren. Dat kun je positief zien, maar dat is het echt niet altijd. Zo heb ik af en toe echt zo’n moment dat ik denk ‘ja, dat weet ik nu, maar word ik er blij van om het te weten?’ Nee dus. Ik denk dan maar aan mijn vader die wel eens zegt ‘alles weten maakt niet gelukkig’. En zoals altijd heeft mijn vader gelijk. Met de jaren komt ook de levenservaring om de hoek kijken. Daar hoort natuurlijk een bepaalde wijsheid bij, want van ervaring leert men.

Fysiek

Het lichaam heeft het niet meer zo heel erg makkelijk. Je merkt het al als je in de ochtend op staat, je komt niet meer zo heel makkelijk uit bed. Een avondje flink feesten moet je de volgende dag bekopen, maar met een beetje pech ook nog de dag erna. Dan kun je nog zoveel ervaring hebben, maar die laat je hier toch danig in de steek.

Geheugen

Het geheugen? Wat is dat? Blijkbaar is het heel normaal dat hoe ouder je wordt, hoe meer dingen je vergeet. Of het nu is omdat je hoofd gewoon te vol gepropt is in de voorgaande jaren of dat je echt gewoon vergeetachtig aan het worden bent. Of misschien iets te druk bent waardoor je dingen gewoon niet opneemt (ik pleit uiteraard voor het laatste). Zo kan ik rustig met de auto naar een vergadering gaan om vervolgens op zoek te gaan  naar een fietssleutel. Als dan een man of vijf aan het zoeken zijn naar de fietssleutel, bedenk ik me dat ik helemaal niet op de fiets was. Auw.

Genieten

Nee, genieten is geen aftakeling. Maar genieten is wel wat je moet doen van het ouder worden. Want ook al werkt misschien niet alles meer zoals het in het begin werkte, je bent er nog. En uitzonderingen daar gelaten: je kunt genieten. Genieten van de mensen om je heen en je omgeving. En misschien nog wel veel leuker: genieten van die mensen om je heen die merken dat ze ouder worden en ook last hebben van aftakeling. Dat je dan nog even terug kan denken aan hoe het vroeger was.

Over de auteur

Frédérique van Egmond administrator

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.