Filmtip: Mary Poppins Returns

doorFrédérique van Egmond

Filmtip: Mary Poppins Returns

Met het origineel uit 1964 als één van mijn favoriete films, wilde ik heel graag dit vervolg zien en stiekem toch ook eigenlijk niet. Bang dat het tegen zou vallen en het mijn liefde voor de eerste film zou aantasten. Maar met twee jongens die minstens net zo dol zijn op Mary Poppins, liet ik me uiteindelijk toch overhalen. Blij toe! (Let op: onderstaand bericht kan spoilers bevatten!)

Mary Poppins Returns

Schoorsteenveger annex straatmuzikant Bert zei het al in de eerste film en dat is precies hoe je deze nieuwe film moet zien: “Winds in the east, mist coming in, like somethin’ is brewin’ and about to begin. Can’t put me finger on what lies in store, But I fear what’s to happen all happened before.”

Het verhaal

De film speelt zich zo’n 25 jaar af na de eerste film en de kindertjes Banks zijn zelf volwassen geworden. Het ouderlijk huis wordt bewoond door zoon Michael, zijn drie kinderen Annabel, John en Georgie en de oude huishoudster Ellen. Zijn vrouw overleed een jaar eerder en zijn zus Jane komt langs om te helpen. Het is crisis en de bank maakt duidelijk dat een lening afbetaald moet worden, anders zal het huis in beslag genomen worden. Behoorlijk wat spanning dus in deze nieuwe film. Bert is niet meer terug te vinden in de film, maar zijn hulpje van toen, Jack (Lin-Manuel Miranda), neemt het van hem over. Jack is één van de mensen die de straatlantaarns aan en uit doet in de straten van Londen.

Kind zijn

Al snel is duidelijk dat Michael en Jane niet echt meer geloven in wat ze vroeger met Mary Poppins hebben meegemaakt. Als ze op zolder op zoek gaan naar een belangrijk document komen ze herinneringen tegen, die zelfs weggegooid worden. De vlieger, ooit geplakt door hun vader, wordt bij ‘t afval gezet en zorgt uiteindelijk voor de terugkeer van Mary Poppins (Emily Blunt). Grappig detail: op zolder komen ze ook de sneeuwbol tegen die Mary Poppins in de eerste film toch echt in haar tas deed voordat ze vertrok! Ook in deze film begint Mary Poppins met het opruimen van het huis, al is de wijze waarop een stuk minder spectaculair dan met een knip-van-de-vingers.

Avontuur

Ook in deze film gaan de kinderen met Mary Poppins op avontuur. Er zijn natuurlijk vanuit de boeken zat avonturen om uit te kiezen, dus zo raar is het niet, maar toch 😉 Ook dit keer loopt één van de uitjes toch echt wat minder fijn af dan je zou hopen. Mooi om te zien hoe dat als een nachtmerrie weggezet wordt en hoe Annabel en John doorhebben dat het toch echt niet alleen in hun dromen was. Uiteraard zitten er heel wat animaties in de avonturen. Zelfs de leuke pinguïns uit de eerste film komen terug in de huidige film!

De film draait niet meer in de bioscoop, maar is uiteraard wel op dvd en blu-ray te verkrijgen (Aff.). Ik heb zeker geen spijt dat ik de film gekeken heb, maar moet uiteraard wel nog heel erg wennen. Ik zou zeggen: “Spit spot! Halen die dvd!”

Mary Poppins Returns (2018) 2h 10min | Comedy, Family, Fantasy | 19 December 2018 (Netherlands) Summary: Decades after her original visit, the magical nanny returns to help the Banks siblings and Michael's children through a difficult time in their lives.
Countries: USA, UKLanguages: English

Alle filmtips nog een keer teruglezen? Kijk dan in het overzicht.

Over de auteur

Frédérique van Egmond administrator

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.