Gewoon lekker helemaal gratis, zonder tegenprestatie

doorFrédérique van Egmond

Gewoon lekker helemaal gratis, zonder tegenprestatie

Steeds vaker zie ik een soort aanbiedingen tegen komen van winkels: nu gratis dit en dat, tegen inlevering van zoveel punten. Hoezo gratis? Ik moet op dat moment duidelijk een tegenprestatie leveren lijkt me. Die punten kan ik vaak ook weer inleveren tegen geld, dus eigenlijk betaal ik dan gewoon voor zo’n product. Toch?

Volgens de gratis versie van de Van Dale is de betekenis van het woord gratis kosteloos. Mijn zwart-witte brein zegt dan dus: zonder kosten. Omdat een echte Van Dale niet binnen mijn budget past, moeten we het hier maar mee doen. Wikipedia geeft al iets meer informatie, bijvoorbeeld over de afkomst van het woord. Gratis komt blijkbaar uit het Latijn. Ook zou het zo zijn dat het woord in een commerciële context vaak beperkingen heeft. Kijk! Daar heb je ze al! Als voorbeeld worden dan onder andere genoemd: bij aankoop van iets anders, of dat er meer in een pak zit terwijl je dezelfde prijs ervoor moet betalen of dat je maximum aantal artikelen tegelijkertijd mag meenemen als persoon. Voor mijn gevoel mag hier dus ook nog bij komen: Gratis bij inlevering van een x aantal spaarpunten. En in mindere mate: gratis tegen inlevering van een volle spaarkaart. De spaarzegels zijn misschien wel gratis, maar die krijg je pas bij het aanschaffen van andere producten, dus helemaal gratis is het niet.

Dus, wat is gratis? Is gratis dat je er inderdaad niets voor hoeft te doen en je het gewoon krijgt? Of is iets ook gratis als je er nog iets voor terug moet doen?

Over de auteur

Frédérique van Egmond administrator

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.