Als het gaat om gemeenteraadsverkiezingen, was ik tot nu toe altijd wel redelijk op de hoogte wat er speelde en op welke partij ik dus moest stemmen. Idem voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor de Provinciale verkiezingen vond ik dat al lastiger. De waterschapsverkiezingen was een crime, maar de Europese verkiezingen? Tja, dat is best wel een ver van mijn bed show!

Stemwijzer

Des te blijer ben ik dat er dus stemwijzers bestaan. Natuurlijk moet je dan nog steeds wel zelf een en ander nakijken, maar je krijgt in ieder geval wel een redelijk overzicht van welke partij waar voor staat en dergelijke. Eigenlijk ben ik nooit een zwevende kiezer, maar ik moet heel eerlijk toegeven dat ik dat tot vanmiddag wel was. Ik had nog geen flauw idee waar ik op moest stemmen toen ik de Stemwijzer deed. En de uitkomst? Tja, wat moet ik daar van zeggen.

Verkeerde tijd

Guus Meeuwis en Ramses zongen er al over “in de verkeerde tijd geboren zijn”. Het verschil is wel dat zij allebei het gevoel hadden dat ze te laat geboren waren. Volgens de uitslag van de stemwijzer, ben ik te vroeg geboren. Ik ben namelijk NOG LANG NIET 50+. Dat was dus best even schrikken. Gelukkig maakte mijn vader het al snel minder erg: “Je bent gewoon je tijd ver vooruit!”. Tja, daar moet je het dan maar mee doen.

Maar ik snap het gewoon helemaal niet

Uiteindelijk ben ik gaan stemmen en heb ik keurig één vakje roodgekleurd, maar wel met een dubbel gevoel. Want als je dan partijen gaat vergelijken kom je de raarste opvattingen tegen. Zo vind ik best wel dat alle EU-landen statiegeld op plastic flesjes moeten gaan invoeren. Er zijn partijen die dan zeggen “ah nee joh, laat die landen dat lekker zelf beslissen.” Ik ben ook voor standaard wintertijd, maar ook dat moet men allemaal lekker zelf beslissen. Als het gaat om het accepteren van het homohuwelijk, dan moeten we toch echt zeer zeker wel vinden dat dat niet meer bij de landen zelf ligt. Oké, er is wellicht een klein verschil tussen een homohuwelijk en statiegeld op plastic flesjes of wintertijd. Maar waarom niet OF alles zelf beslissen, OF alles gewoon lekker met zijn allen regelen. De conclusie: ik was eigenlijk nog niet heel veel wijzer na die stemwijzer.

Het zal ongetwijfeld wel aan mij liggen. Maar hey, ik heb gestemd! Jij ook?