shadow

Linux Ubuntu

ubuntu-logo1Als je kiest voor Linux Ubuntu (en voor het gemak is dit de laatste keer dat ik het zo schrijf), heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een desktop-versie (met grafische elementen!), een server-versie, maar ook een versie met cloud. Aangezien ik een server wilde draaien, koos ik voor de server-versie. Klonk logisch dacht ik. Gelukkig werd ik op tijd teruggefloten. Nadat ik eerst de 32-bits desktop-versie installeerde (tenslotte was die aanbevolen volgens de website van Ubuntu), bleek dat de server de 64-bits versie ook aan moest kunnen, dus ook Ubuntu is inmiddels twee keer geïnstalleerd. De installatie verliep overigens een stuk makkelijker dan die van FreeBSD.

Erg fijn om te zien dat je gewoon een bureaublad hebt met een soort startbalk hebt met pictogrammen, ook al zit het ding links in plaats van onderop en staat de tijd rechtsboven in plaats van rechts onderin. Kwestie van wennen en dan komt het wel goed. Echter, het was mijn bedoeling om ook wat te leren en niet de bedoeling om heel veel “achter de pc” te gaan zitten, dus op afstand bedienen is dan wel zo prettig. En dan heb je dus niets aan zo’n bureaublad.

Om toch zo snel mogelijk dingen te leren, Isis zo snel mogelijk op een plek neergezet waar ze wel te bereiken is, maar niet makkelijk, zodat ik ook daadwerkelijk niet “achter de pc” ga zitten, maar de boel op afstand inregel. Met wat hulp (lees: veel hulp) hier en daar is dat toch niet verkeerd gelukt. Inmiddels draait ze een aantal dagen zonder dat ik daadwerkelijk er niet bij kon van afstand en op een verbindingsprobleem met Ziggo na, heeft ze al die tijd netjes staan draaien.

One comment on “Linux Ubuntu

 1. mifi

  Je kunt de grafische interface van een remote machine wel degelijk benaderen. Er zijn zelfs drie manieren voor.
  De oude manier is dat je op de server XDMCP aan zet. Daar zal je even op moeten googlen. Op de client installeer je dan xserver-xephyr of xnest. Deze methode is alleen veilig binnen een LAN, want het verkeer is niet versleuteld.

  Een algemene manier is met VNC. Op de server schakel je dat in voor een bepaalde gebruiker in de GUI als “remote desktop”. Zodra je daar toestemming hebt gegeven kan je er bij. Op de client moet je xtightvncviewer installeren. Nadeel van deze methode is dat op de server altijd de gebruiker moet zijn ingelogd waarvoor je de toestemming hebt gegeven. Dat kan met “automatic log in”.

  De derde methode is X2go. Je installeert de x2go client op je client. X2go maakt verbinding met de server via SSH en start dan de grafische schil voor je op. Alle communicatie is dus versleuteld. Het is wel nodig dat op de server ‘ssh’ is geinstalleerd.

  Succes.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: