shadow

Music monday: Amsterdam

Music monday: Amsterdam

Music monday: Amsterdam

Soms moet je meegaan met de actualiteit. Dus ik dacht, bijna 32 jaar geleden werd ik in Amsterdam geboren, dus laten we eens een overzichtje geven van liedjes die over Amsterdam gaan. Dat is in ieder geval interessanter dan het kampioenschap dat Ajax weer eens op zijn naam kon schrijven.

Dorus – De laatste trein naar Rotterdam

Ja, je zou denken dat deze juist NIET in dit rijtje thuis hoort, maar als je goed luistert, dan hoor je dat het gaat om wat een Rotterdammer zo mooi vindt aan Amsterdam. Het beschrijft ook een beetje hoe ik me vaak in Amsterdam voel. Die stad voelt zo gigantisch aan, dat je je direct klein voelt en je pas weer een beetje jezelf bent als je er weg bent en weer in de luwte bent van het prachtige Twente. En toch blijft het een mooie stad waar je heel veel kunt beleven!

Kris de Bruyne – Amsterdam

Gebruikt in een reclame van die heerlijke kaas uit Amsterdam: Old Amsterdam. Een heerlijk liedje van een Belg die Amsterdam bezong, waardoor het dus precies bij die kaas past 😉

Acda en De Munnik – De stad Amsterdam

Ook een beetje actueel, aangezien de heren hebben aangegeven na zoveel jaar te gaan stoppen. Dit lied is overigens ook in het Frans gezongen door niemand minder dan Jacques Brel.

Herman Emmink – Tulpen uit Amsterdam

“Als de lente komt, stuur ik jou”, wie kent die tekst nu niet. Niet heel gek als je het wel kent, want het liedje komt uit 1957 en is door veel artiesten gezongen. Het liedje wordt ook aangehaald in een van de nummers van Osdorp Posse.

Osdorp Posse – Origineel Amsterdams

Ook al uit elkaar en de tekst is inmiddels een beetje achterhaald (terug met die gulden!), maar het blijft een heerlijk nummer en niet alleen omdat er verwezen wordt naar die tulpen. Er zitten nog veel meer leuke zaken in dit nummer.

Danny de Munk – Mijn stad

Danny in zijn jonge jaren heeft niet alleen gezongen dat ie zich zo alleen voelde, maar ook zong hij over Amsterdam.

http://youtu.be/ioNp-tiO0tg

Drukwerk – Hee Amsterdam

Grappig, ik ben ook drie hoog achter geboren (alhoewel ze in Amsterdam in het register zeggen dat ik in het ziekenhuis geboren ben). Wel is het altijd erg leuk om van mijn ouders te horen hoe het toen was, hoeveel ruimte er in huis was en waar je tegenaan liep met een kind in een kinderwagen terwijl je drie hoog woonde zonder lift 😉

Wim Sonneveld – Aan de Amsterdamse grachten

Vooral erg leuk om de humor. Voor wie niet weet wat er met de burgwal bedoeld wordt: denk aan het meervoud van het laatste gedeelte van het woord 😉

Frans Halsema – Zondagmiddag Buitenveldert

Nog een oudje, op één of andere manier zijn veel van de liedjes over Amsterdam al redelijk oud.

http://youtu.be/IAu8OWPYtgg

Maggie MacNeal – Amsterdam

De Nederlandse inzending van Nederland in 1980. Het is de afsluiter van vandaag, juist omdat het zo heerlijk in je hoofd blijft hangen. Dat mag toch wel als enige vrouw in dit rijtje?

http://youtu.be/M2ULmxCM_Z8

Een overzicht van al mijn Music monday artikelen? Kijk hier!