shadow

Music monday: Eurovisie songfestival

Music monday: Eurovisie Songfestival

Music monday: Eurovisie songfestival

Dit zou geen verrassing moeten zijn, ware het niet dat ik serieus het een walgelijk schouwspel vind en van mening ben dat men beter gewoon mooie muziek zou moeten maken en niet zo’n rare wedstrijd. Toch zijn er door de jaren heen best mooie nummers uitgebracht dankzij het songfestival, dus die heb ik op een rijtje gezet. Let wel: in dit geval alleen de nummers die ooit gewonnen hebben, dus een aantal andere mooie nummers staan niet in dit lijstje, simpelweg omdat ze niet gewonnen hebben. Sorry Anouk!

1967: Engeland, Sandy Shaw – Puppet on a string

Tegen haar wil in werd Sandy Shaw in 1967 naar het songfestival gestuurd, ze dacht dat het haar geloofwaardigheid zou aantasten. Dat bleek uiteraard niet het geval te zijn, aangezien ze het songfestival dat jaar won, met een nummer dat ze zelf verschrikkelijk vond.

http://www.youtube.com/watch?v=jfeiCaRJgMY&width=450&height=337

1974: Zweden, ABBA – Waterloo

In 1973 werden ze nog derde met het nummer Ring ring, maar in 1974 wonnen Agnetha, Bjorn, Benny en Anni-Frid het songfestival. Het liedje viel vooral op omdat er opvallende kostuums gedragen werden en de Zweedse groep in het Engels zong. Ook de simpele danspasjes zorgden ervoor dat het nummer een regelrechte hit werd.

1975: Nederland, Teach In, Ding-a-dong

Tja, algemene muziekkennis voor iedereen die uit Haaksbergen komt en zeker voor de mensen die les hebben gehad bij de Haaksbergse muziekschool, want de kans is groot dat ze dan les hebben gehad van Ard Weeink, die lid was van Teach In toen ze in 1975 het songfestival wonnen. De band kwam uit Enschede en is tot op heden de laatste Nederlandse winnaar van het songfestival. Let vooral op het detail van het stukgeslagen kerstbelletje 😉

1976: Engeland, Brotherhood of Man – Save all your kisses for me

Een heerlijk, grappig en vooral lief nummer. Het heeft een redelijk onverwacht einde, ook al is het iets wat redelijk bekend zal zijn voor ouders van kinderen. Check het dansje, zo zie je ze tegenwoordig niet meer!

1980: Ierland, Johnny Logan – What’s another year

Johnny Logan heeft in totaal drie keer het songfestival gewonnen. Twee keer als artiest, één keer als schrijver van het winnende nummer. Dit blijft een prachtig nummer dat terecht gewonnen heeft.

http://www.youtube.com/watch?v=vccwzuttIQY&width=450&height=337

1986: België, Sandra Kim – J’aime la vie

De jongste winnares van het songfestival ooit en dat zal ze waarschijnlijk ook altijd blijven, aangezien zij toen dertien was en je inmiddels zestien moet zijn om deel te kunnen nemen 😉 (er is door Zwitserland geklaagd over haar leeftijd, want men zei dat ze vijftien was). Het was tevens de eerste overwinning voor België.

1997: Engeland, Katrina and the Waves – Love shine a light

Een van de weinige versies die ik daadwerkelijk gevolgd heb op televisie (ok, vorig jaar was ik wel benieuwd hoe Anouk het deed, eerlijk is eerlijk). Katrina and the Waves zijn vooral erg bekend van Walking on sunshine, wat op zich raar is, want Love shine a light deed het in Nederland veel beter in de hitlijsten.

http://www.youtube.com/watch?v=X8oTtSTRdSw&width=450&height=337

2012: Zweden, Loreen – Euphoria

Dit blijft gewoon een heerlijk nummer en het is bijna jammer dat het bekend werd vanwege het songfestival 😉 Niet raar dat ik dat vind, want het is het meest succesvolle songfestivalnummer in de top 40 van Nederland ooit. Ik ben dus overduidelijk niet de enige die dit gewoon een heerlijke plaat vindt.

 

Een overzicht van al mijn Music monday artikelen? Kijk hier!

 

One comment on “Music monday: Eurovisie songfestival

  1. Voor het eerst sinds jaren hebben we afgelopen zaterdag naar het songfestival gekeken.
    Leuke post met winnaars van het songfestival van jaren geleden. Ik ken ze allemaal.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: