Als je dan druk bezig bent met het updaten van blogs en weer de kans grijpt om op maandag te bloggen over leuke muziek, dan is dat natuurlijk de beste om mee te beginnen. Kortom: een update op deze blog van 12 mei 2014. Overigens vind ik het Eurovisie songfestival nog steeds verschrikkelijk. Aan het liedje van Duncan ben ik inmiddels redelijk gewend, daar ligt het niet aan. Het ligt meer aan de manier waarop alles geregeld is en hoe het nog steeds zo is (ook bij de jury) dat je op je buren stemt in plaats van op een goed liedje.

Dit zou geen verrassing moeten zijn, ware het niet dat ik serieus het een walgelijk schouwspel vind en van mening ben dat men beter gewoon mooie muziek zou moeten maken en niet zo’n rare wedstrijd. Toch zijn er door de jaren heen best mooie nummers uitgebracht dankzij het songfestival, dus die heb ik op een rijtje gezet. Let wel: in dit geval alleen de nummers die ooit gewonnen hebben, dus een aantal andere mooie nummers staan niet in dit lijstje, simpelweg omdat ze niet gewonnen hebben. Sorry Anouk (en The Common Linnets)!

1967: Engeland, Sandy Shaw – Puppet on a string

Tegen haar wil in werd Sandy Shaw in 1967 naar het songfestival gestuurd, ze dacht dat het haar geloofwaardigheid zou aantasten. Dat bleek uiteraard niet het geval te zijn, aangezien ze het songfestival dat jaar won, met een nummer dat ze zelf verschrikkelijk vond.

1974: Zweden, ABBA – Waterloo

In 1973 werden ze nog derde met het nummer Ring ring, maar in 1974 wonnen Agnetha, Bjorn, Benny en Anni-Frid het songfestival. Het liedje viel vooral op omdat er opvallende kostuums gedragen werden en de Zweedse groep in het Engels zong. Ook de simpele danspasjes zorgden ervoor dat het nummer een regelrechte hit werd.

1975: Nederland, Teach In, Ding-a-dong

Tja, algemene muziekkennis voor iedereen die uit Haaksbergen komt en zeker voor de mensen die les hebben gehad bij de Haaksbergse muziekschool, want de kans is groot dat ze dan les hebben gehad van Ard Weeink, die lid was van Teach In toen ze in 1975 het songfestival wonnen. De band kwam uit Enschede en is tot op heden de laatste Nederlandse winnaar van het songfestival. Let vooral op het detail van het stukgeslagen kerstbelletje 😉

1976: Engeland, Brotherhood of Man – Save all your kisses for me

Een heerlijk, grappig en vooral lief nummer. Het heeft een redelijk onverwacht einde, ook al is het iets wat redelijk bekend zal zijn voor ouders van kinderen. Check het dansje, zo zie je ze tegenwoordig niet meer!

1980: Ierland, Johnny Logan – What’s another year

Johnny Logan heeft in totaal drie keer het songfestival gewonnen. Twee keer als artiest, één keer als schrijver van het winnende nummer. Dit blijft een prachtig nummer dat terecht gewonnen heeft.

1986: België, Sandra Kim – J’aime la vie

De jongste winnares van het songfestival ooit en dat zal ze waarschijnlijk ook altijd blijven, aangezien zij toen dertien was en je inmiddels zestien moet zijn om deel te kunnen nemen 😉 (er is door Zwitserland geklaagd over haar leeftijd, want men zei dat ze vijftien was). Het was tevens de eerste overwinning voor België.

1997: Engeland, Katrina and the Waves – Love shine a light

Een van de weinige versies die ik daadwerkelijk gevolgd heb op televisie (ok, vorig jaar was ik wel benieuwd hoe Anouk het deed, eerlijk is eerlijk). Katrina and the Waves zijn vooral erg bekend van Walking on sunshine, wat op zich raar is, want Love shine a light deed het in Nederland veel beter in de hitlijsten.

2012: Zweden, Loreen – Euphoria

Dit blijft gewoon een heerlijk nummer en het is bijna jammer dat het bekend werd vanwege het songfestival 😉 Niet raar dat ik dat vind, want dit was het meest succesvolle songfestivalnummer in de top 40 van Nederland ooit. Ik ben dus overduidelijk niet de enige die dit gewoon een heerlijke plaat vindt.

2015: Zweden, Måns Zelmerlöw – Heroes

Op een of andere manier doet Zweden het altijd wel goed bij het songfestival. Bij dit liedje vind ik eigenlijk vooral de uitvoering erg leuk!

De week voor het songfestival had ik het liedje nog nooit gehoord. Ik vond het dan ook nog niet echt je van het toen hij won. Inmiddels heb ik het wat vaker gehoord en vind ik het een prima nummer. Misschien komt het wel door de tekst? Dit jaar heb ik ook voor het eerst in jaren weer eens gekeken op televisie. Helaas met Madonna dus ja 😉

Een overzicht van al mijn Music monday artikelen? Kijk hier!