Net niet cold-turkeyafkicken

doorFrédérique van Egmond

Net niet cold-turkeyafkicken

Er is een tijd geweest waarin ik ongeveer hand-in-hand samenleefde met mijn mobiele telefoon. Die tijd ligt inmiddels achter me en dat komt door keuzes die ik gemaakt heb. Niet door cold-turkey mijn telefoon ergens achter te laten en nooit meer terug te zien, maar door gebruik te maken van een smartwatch.

Sirene

Een van de nadelen van het nieuws willen brengen, is dat je altijd op de hoogte van alles wilt blijven. Dat is heel makkelijk, maar je hebt er wel een telefoon of computer voor nodig. Als je achter de computer zit kun je gebruik maken van allerlei makkelijke programmaatjes of websites die je op de hoogte houden, op de telefoon is dat al iets lastiger. Er zijn ook zaken die alleen maar makkelijk op je telefoon binnen komen. Persalarmen komen eigenlijk alleen per telefoon, dus ook al zit je achter de computer, die telefoon heb je altijd in je hand. Tot vervelens toe dus, ook al snapten mensen echt wel dat je even op je telefoon moet kijken als er een sirene klinkt.

Op de hoogte zijn

Nu ik niet meer halsoverkop aan het werk hoef bij het horen van een sirene, heb ik ook besloten om veel van die zaken uit te zetten op mijn telefoon. Ook al mis ik de brandweermannen van Haaksbergen best wel (we hebben echt een heel leuk korps hier!), het is wel fijn om niet constant op de hoogte te zijn. Alleen in het geval van echt grote calamiteiten komt het nog op mijn telefoon binnen. Maar ook mijn Facebookgebruik is heel erg anders geworden. Waar ik in eerste instantie vooral de raadsleden en andere belangrijke Haaksbergenaren in mijn tijdlijn had staan, heb ik die nu vol staan met berichten van mensen die ik daadwerkelijk interessant vind. Dat zorgde al voor een hele omslag in mijn telefoonturen. Om het nog een stapje hoger te brengen, besloot ik slechts de voor mij belangrijke zaken ook op mijn smartwatch zichtbaar te maken.

Smartwatch

Dat was voor mij de oplossing. Van de mailtjes, berichtjes en dergelijke die binnenkomen is slechts een klein gedeelte dusdanig interessant dat ik er meteen op moet (of wil) reageren. Sowieso maak ik al gebruik van verschillende geluidjes voor verschillende mensen. Komt er een ‘Robin-Hoodfluitdeuntje’ uit mijn telefoon, dan is het één van de jongens en pak ik wel meteen de telefoon. Is het een standaard ‘er-is-een-bericht-voor-jedeuntje’, dan kijk ik op mijn smartwatch of ik actie moet ondernemen. Vaak is dat eigenlijk helemaal niet het geval. Het grote voordeel is: de onzinnige mailtjes die ik eigenlijk toch niet wil lezen, kan ik ook met één druk op de knop meteen archiveren, zodat mijn mailbox opgeruimd blijft. Een hele verademing!

Functies

Wat doet die smartwatch nu nog meer? Om de zoveel tijd wordt mijn hartslag gemeten. Erg leuk om te zien wanneer die piekt en wanneer het redelijk rustig is. Meestal is een verhoging van de hartslag inderdaad te herleiden naar een moment van onrust of inspanning. Het ding houdt ook mijn stappen bij. Niet meer altijd je telefoon in je hand houden als je een stuk loopt en zelfs een stukje van hier naar daar zonder dat je je telefoon meeneemt wordt nu wel opgepikt door je horloge. Het horloge is waterdicht, dus tijdens het douchen blijft ie gewoon om (in bad doe ik hem dan wel af trouwens, ook al moet je er ook mee kunnen zwemmen!). Tijdens het douchen zet ik regelmatig Spotify aan op mijn telefoon zodat ik muziek heb, ik kan nu via de smartwatch naar een volgend of vorig nummer gaan. Een nadeel van die functie: als er een warme waterdruppel op het juiste knopje valt, werkt dat ook. Als je dus je haar aan het inzepen bent en je hoort telkens maar een paar seconden van een liedje, dan denk je eerst “ben ik nou gek geworden”, om daarna pas te denken “ow ja, dat horloge”. Op de smartwatch zijn allerlei apps te installeren, maar ik heb ervoor gekozen dat niet te doen. Dat komt de batterijduur ook weer ten goede (en het voegt voor mij simpelweg niets toe).

Sinds mijn smartwatch ben ik een stuk gezelliger in de omgang en pak ik ook echt veel meer rust voor mijzelf (en loop ik makkelijker een extra stukje, omdat ik dan net wel mijn stappendoel haal). Al met al voor mij dus een prima keuze. Ook interesse in deze smartwatch? Ik heb een Fossil Q Venture Gen 4 FTW6016.

Over de auteur

Frédérique van Egmond administrator

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.