Waar is mijn jommetje gebleven?

doorFrédérique van Egmond

Waar is mijn jommetje gebleven?

Tijdenlang heb ik kunnen genieten van het mooie kinderlijke taalgebruik van Ruben en Jochem. Leuke uitspraken van bepaalde woorden, omdat ze simpelweg bepaalde lettercombinaties niet helemaal correct uit konden spreken. En ondanks dat er wel weer nieuwe woorden bijkomen (beginnende lezers in combinatie met de uitspraak van Engelse woorden), zijn er woorden die ik echt gewoon ga missen. De jommes worden groot!

Age of Empires

Age of Empires [spreek uit aage of empieres] is maar één voorbeeld. Waar ik zelf jarenlang conditioner [spreek uit konditiooner] heb gezegd, hoor ik dat ook uit Rubens mond komen. Tegenwoordig zijn er voor mijn gevoel meer Engelse woorden dan in mijn jeugd. Bijna dagelijks hoor ik woorden langskomen waarvan ik denk “hoe zou ik het uitspreken?” en moet je enorm schakelen om te weten wat er precies bedoeld wordt. Maar Facebook [spreek uit vazeboek], RuneScape [spreek uit ruuneskaape] maar ook Hay Day [spreek uit hai dai] en Ruben horen uitleggen dat je op play [spreek uit plaj] moet drukken om een filmpje op You Tube [spreek uit joe tuube] af te spelen, zorgen geheid voor een flinke lach op je gezicht.

Jommetje

Een van de woorden die me het meeste bij zal blijven is het woord ‘jommetje’. Ja, jommetje, zo’n klein kereltje 😉 De ‘ng’ was voor Jochem heel erg moeilijk en stiekem genoot ik elke keer als hij het over jommetjes had. Ineens was het weg. Zonder vooraankondiging. Ineens ging het over een jongetje. Ik vroeg voor de zekerheid nog even “wat zei je?”, maar ook de tweede keer was er geen jommetje meer te bekennen. Met een pruillip gaf ik aan dat ik jommetje zo leuk vond klinken. “Het is jongetje”, kwam er luid en duidelijk uit Jochems mond.

Jommetje

Gelukkig mag ik van Jochem ‘Jochempje’ zeggen, dat lijkt er nog een beetje op. Nog even gok ik, dat mag vast ook niet meer als hij achttien is 😉

Over de auteur

Frédérique van Egmond administrator

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.