Wil ik eigenlijk wel Bolletje?

doorFrédérique van Egmond

Wil ik eigenlijk wel Bolletje?

Bolletje, de fabrikant van onder andere ontbijtgranen, beschuiten en natuurlijk kruidnoten heeft wat nieuws: beschuiten en repen met zaden en granen en dergelijke. Erg lekker en gezond. Voor de meeste mensen! Maar niet voor mensen met een notenallergie. Of toch wel?

Mag ik Bolletje?

Gelukkig ben ik gezegend met enkel een kind met een notenallergie en kan ik zelf wel alles eten. Ik vind daarom de nieuwe producten van Bolletje prima. Waar ik wat meer moeite mee heb, is de manier waarop deze producten aangeprezen worden in de winkels. Hier in het mooie Haaksbergen stond een jong grietje tekst en uitleg te geven. Na een blik op de verpakking (bevat sporen van noten), zei ze heel wijs: “Ja, maar dat komt omdat de zaden en granen heel fijn vermalen worden en daarom zitten er sporen van noten in.” Het kan natuurlijk goed zijn dat ze vroeger (maar zo heel lang geleden kan dat nog niet geweest zijn) goed heeft opgelet bij biologie toen het over paddenstoelen en de manier waarop die voortplanten, maar eigenlijk is het natuurlijk om te janken.

Gemaakt in een fabriek

Gelukkig voor het grietje werd er niet gevraagd wat er dan bedoeld werd met de zin “gemaakt in een fabriek waar met noten gewerkt wordt”. Alhoewel dat (voor mijn gevoel) zo simpel is dat de kans groot zou zijn dat ze die per ongeluk goed zou uitleggen. Het verschil zit hem in het gebruik van de productielijn. Veel fabrikanten gebruiken wel noten in hetzelfde gebouw of in dezelfde hal, maar niet op dezelfde productielijn. Omdat kruisbesmetting dan toch mogelijk is, wordt dit op het etiket geplaatst. Soms staat het trouwens ook op het etiket zonder dat er ooit een noot in de buurt is geweest, maar dat zijn meer de Amerikaanse praktijken: voorkomen dat je een claim aan de broek krijgt.

Ik wil toch wel Bolletje!

Nu snap ik best dat er voor promotie van je producten niet al te dure mensen ingezet worden. Dus iemand die nog kan werken voor het minimumjeugdloon is dan wel prettig. Maar het kan wel handig zijn om deze mensen dan toch op zijn minst iets te vertellen over de inhoud van je product en hoe het werkt met allergenen. Want eerlijk, op deze manier sla je natuurlijk wel een heel erge flater. Niet dat ik er minder producten van Bolletje om zou eten trouwens, meestal ga ik toch al voor het huismerk.

Allergie

Het is jammer dat Bolletje niet meer aandacht heeft besteed aan deze promotiemeiden (misschien zijn er ook wel jongens). Bolletje is juist heel secuur als het gaat om de allergenen in hun producten en op de website is tot in detail terug te vinden welke producten veilig zijn met welke allergie. Of is het misschien juist daarom wel zo frappant dat dit gebeurde?

Over de auteur

Frédérique van Egmond administrator

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.

3 comments so far

RianneGeplaatst op9:36 am - jun 15, 2019

Ik sta er versteld van hoeveel ‘promotors’, maar ook personeel van speciaalzaken en eet/drinkgelegenheden, geen reet verstand hebben van allergenen. Bestel je glutenvrije koffie (ie geen koekje erbij), komen ze na een kwartiertje google-en vragen of het goed is dat ze de melk vervangen voor sojamelk … 😉

FrederiqueGeplaatst op11:28 am - jun 15, 2019

Ja, maar! Die koeien eten koeienkoek en in koek zit gluten dus in de melk kunnen sporen van zitten 😉

Reacties zijn gesloten.