Zon, maan en aarde, sterren, planeten, hoe zit dat nou?

doorFrédérique van Egmond

Zon, maan en aarde, sterren, planeten, hoe zit dat nou?

“Waarom zie je soms maar een stukje van de maan?” Zomaar een vraag die prima uit de mond van Ruben kan komen. Sterker nog, het was een vraag die door Ruben gesteld werd. En waar boeken over dit soort zaken niet aangesleept kunnen worden, was het ondanks alle uitleg in de boeken, nog niet helemaal duidelijk hoe het nou precies zat. Want soms zie je de maan ook overdag en daar hoor je de boeken nooit over…

Ballen

Gelukkig had ik een pasklare oplossing. De jongens hebben een grote bak met allerlei gekleurde ballen voor in een ballenbakachtig iets, en ik vroeg of ze drie ballen konden pakken. Helaas zijn ze allemaal even groot, dus het was niet een heel realistisch beeld, maar om het zo realistisch mogelijk te maken vroeg ik een rode, een gele en een blauwe bal.

zon, maan en aarde

Blauwe bal?

Ruben vroeg als eerste af waarom ik ook een blauwe bal wilde. Hij snapte dat de rode bal de zon voor moest stellen: “daar is allemaal vuur en het is warm enzo, dus dat is rood.” En de maan ziet er wel een beetje gelig uit. Maar een blauwe bal voor de aarde, dat was raar, want hij vond eigenlijk dat de aarde groen was. Daar kon ik meteen nog een lesje over de aarde geven. Want ook al lijkt de aarde heel erg groen (en dat valt vies tegen als je hoort over ontbossing en dergelijke), 71% van het oppervlakte van de aarde is bedekt met water.

Zon, maan en aarde

Het grote nadeel aan mens zijn is dat je slechts de beschikking hebt over twee armen. Als je met ballen wilt uitleggen hoe een klein gedeelte van ons zonnestelsel eruit ziet, heb je aan die twee armen niet genoeg. Gelukkig had Ruben zelf ook nog een arm en wilde hij de zon wel vasthouden. Ik voelde me weer even alsof ik voor de klas stond, we al een aantal lessen handvaardigheid achter de rug hadden waarin we met papier-maché alle planeten, hun manen en de zon al gemaakt hadden en ik nu alles netjes in de klas op moest hangen. Met in mijn ene hand de aarde en in mijn andere hand de maan, begon ik mijn verhaal.

Volle maan

Door zowel de maan om de aarde te laten draaien en de aarde om de zon, kon ik goed laten zien hoe het kan dat je dus soms een volle maan hebt, soms helemaal geen maan ziet en soms ook overdag een maan ziet. Soms schijnt er geen licht van de zon op de maan en zie je dus niet de hele maan, soms zie je de hele maan omdat de aarde helemaal niet tussen de zon en de maan in staat. Uiteindelijk was het een win-winsituatie voor allemaal. Ruben had antwoord op zijn vraag, ik had een leuk onderwerp om wat over te vertellen, waar ik ook daadwerkelijk wel wat van wist en Jochem die vond het een prachtig schouwspel en kwam vervolgens met nog meer vragen. Misschien dat we in de kerstvakantie dan toch maar de papier-maché moeten proberen 😉

Over de auteur

Frédérique van Egmond administrator

Frédérique van Egmond, freelance verslaggeefster, maar ook bekend onder de naam Troel en schrijfster op de website Troel.nl. Woont in Haaksbergen en schrijft met name over haar leven en de zaken die haar bezighouden.