troel-leestekens

Taaltip: leestekens

Als je extra goed wilt opvallen, komt het wel eens voor dat je wat meer leestekens gebruikt dan eigenlijk de bedoeling is. Ook ik doe dat wel eens, tegen beter weten in. Want waarom zou je het eigenlijk doen?

Wordt een tekst nu echt leesbaarder als we er meer leestekens in gebruiken, of is het juist andersom????? (< pun intended) 

Een overzichtje van een gedeelte van de leestekens. Ben je op zoek naar andere leestekens? Er is ook een blog over de komma en eentje over hoofdletters. De overige tekens zullen ook wel een keer aan bod komen.

Vraagtekens

Ook al sta ik met grote ogen te kijken bij het stellen van een vraag en valt mijn mond open van verbazing, dan nog is een vraag niet ineens een stuk meer vragender als er meerdere vraagtekens gebruikt worden. 
Zorg dus dat je gewoon één vraagteken gebruikt.

‘Ben je echt twintig kilo afgevallen?’ is dus een stuk beter dan ‘Ben je echt twintig kilo afgevallen???’.

Als je de verbazing nog meer wilt beschrijven, kies er dan voor om dit te beschrijven. ‘Ben je echt twintig kilo afgevallen?’, sprak hij vol ongeloof uit. Natuurlijk mag je ook vroeg hij gebruiken, maar dan kan je het vraagteken zelfs helemaal weglaten: het is al duidelijk dat het om een vraag gaat.

Uitroeptekens

Wat voor vraagtekens geldt, geldt ook voor uitroeptekens! Je schreeuwt echt niet harder door meer vraagtekens te gebruiken. Ook in dit geval kun je het enthousiasme vertalen in de tekst, maar dan wel met tekst en niet met leestekens.
En om dan op het vorige voorbeeld door te borduren:

‘Wauw! Je ziet er echt gruwelijk goed uit. Wat ontzettend knap dat je zo afgevallen bent!’ komt veel enthousiaster over dan ‘Wauw!!!! Je ziet er echt gruwelijk goed uit!!! Wat ontzettend knap dat je zo afgevallen bent!!!’

Aanhalingstekens

Je gebruikt aanhalingstekens als iemand iets zegt. Niet als iemand iets denkt. Aanhalingstekens worden namelijk gebruikt als iets uitgesproken wordt. Het enige waar je over zou kunnen twijfelen is of je ze wel of niet moet gebruiken als iemand hardop denkt. En welke aanhalingstekens moet je nou gebruiken? De enkele (‘) of de dubbele (“). Het standaardonderscheid is: enkele aanhalingstekens voor citaten, woorden met een speciale status of de titel van een publicatie. Gebruik dubbele aanhalingstekens als er sprake is van een citaat in een citaat. 
Hoe je aanhalingstekens precies gebruikt bij een citaat zal ik een andere keer behandelen, voor nu houd ik het bij:

Als iets niet hardop uitgesproken wordt, maar gedacht wordt, gebruik je geen aanhalingstekens.

Puntenreeks

Of het nu gaat om een beletselteken (bijvoorbeeld als manier om duidelijk te maken dat de lezer zelf iets moet invullen) of als weglatingsteken (in de vorm van (…) in een zin), er horen nooit meer dan drie punten gebruikt te worden. Zelfs niet als een zin afgesloten wordt met een puntenreeks…

Het is dus:
Werken is heerlijk… ik kan er urenlang naar kijken.
Maar ook:
Je hebt bier en je hebt …

Er komt dus geen extra punt achter die laatste zin. Als het gaat om een uitroep of een vraag, dan kan het vraagteken of het uitroepteken wel blijven staan.

Meer taaltips? Lees meer over de kommahoofdlettersaccenten of het gebruik van de spatie bij op zoek of opzoek of teveel of te veel?

2 Antwoorden aan “Taaltip: leestekens”

  1. Pingback: Taaltip: de komma

Reacties zijn gesloten.