Linkinbio? Wat is dat nou eigenlijk precies en hoe doe je dat?
Je bent lekker naar leuke foto’s en filmpjes aan het kijken op Instagram als je het ineens ziet staan: voor meer informatie, zie linkinbio. Linkinbio? Wat is dat? LinkedIn ken je wel, maar dit lijkt toch wat anders te zijn. Linkinbio is eigenlijk een korte variant van ‘Kijk voor meer informatie in mijn bio, daar staat de link naar mijn website!’. In Instagram kun je maar één link plaatsen. Dat kan niet in je berichten, maar alleen in je bio: een kort stukje tekst met daarin wat informatie en dus een linkje. Om te omzeilen dat je maar één link kan plaatsen wordt regelmatig gebruik gemaakt van Linkinbio: een link in de bio naar een nieuwe pagina waar allerlei linkjes op staan. Daar heb je veel verschillende tools voor, voor elk wat wils!
Waarom een tool voor Linkinbio?
Uiteraard zijn er ontzettend veel nadelen op te noemen waarom je geen externe tool moet gebruiken voor je Linkinbio. Je bezoekers komen niet meteen op je eigen website, maar op de website van de externe partij. Je kunt niet alle statistieken zomaar zien en ziet dus in de stats van de website niet makkelijk waar men vandaan komt. Het kost geld. Vaak is er wel een gratis variant van een tool, maar dan staat de naam van je tool erbij. En dat is meteen een volgend minpunt: kun je het zo aanpassen zodat het ook past bij de branding van je eigen website? Een tool heeft gelukkig ook voordelen: het is makkelijk, snel geregeld en als je niet de mogelijkheden hebt om zelf te bouwen op je eigen website, kun je hiermee zo aan de slag.
Welke tools zijn er?
Hier is eigenlijk maar één antwoord op: zat. Denk bijvoorbeeld aan lnk.bio of aan linktr.ee. En alle tools hebben hun eigen eigenschappen en hun eigen voors en tegens. De meeste tools geven in ieder geval de mogelijkheid om een periode gratis te proberen als ze niet al standaard ook gratis zijn. Ieder product heeft natuurlijk zijn eigen mogelijkheden, maar het wordt heel erg onoverzichtelijk om die allemaal in één overzicht te gaan plaatsen. Mocht je op zoek zijn naar een handige oplossing, schrijf dan voor jezelf eerst eens op wat je precies zoekt. Met dat lijstje kun je vervolgens alle mogelijkheden langs gaan en kijken wat het beste aansluit bij jouw wensen.
Zelf doen
Wil je eigenlijk geen geld uitgeven aan een tool om makkelijk linkjes toe te voegen aan Instagram, dan kun je er voor kiezen om het zelf te doen. Maak bijvoorbeeld een speciale pagina aan op je website. Met bepaalde thema’s is dat heel erg makkelijk: je kunt gewoon in je eigen, misschien wel bekende, omgeving naar hartelust knippen en plakken om het er goed uit te laten zien. In principe kost zelf doen je geen cent extra. Het grote voordeel is dat je wel in je statistieken kunt terug zien waar je bezoekers vandaan komen. Zo kun je dus ook effectief meten of alles wat je doet op Instagram zin heeft.
Troels Linkinbio op Instagram
In het begin heb ik gebruik gemaakt van lnk.bio (de afbeelding bij dit bericht is een screenshot daarvan), maar uiteindelijk besloot ik om een eigen pagina te maken. Omdat ik Instagram nu nauwelijks nog gebruik, heb ik die pagina inmiddels ook alweer offline gehaald.